NAJTANJA UOKVIRENA MATIČNA REŠETKA SA LETOM

01.03.2006. | list Pčelar | list Pčelar

Prilikom uokviravanja matične rešetke, svi pravimo jednu osnovnu grešku. Pri proračunu visine okvira obavezno planiramo da u okvir usečemo žleb u koji bi ugradili matičnu rešetku. I tu strašno grešimo. Jednostavno, žleb nije potreban!

Naime, napravi se najobičniji okvir od lipovog drveta debljine svega 6 mm. Na njega se samo po idealnoj sredini prisloni provlačena matična rešetka i ukuca ekserima, koji se sa druge strane saviju. Tek onda se proseče leto, uklanjanjem dela okvira sa kraće stranice. Matična rešetka praktično sada upada u donji nastavak i ravna se sa njegovom gornjom ivicom, što pčelama i trutovima obezbeðuje nesmetan ulaz. Na slikama se sve ovo vidi veoma jasno. Prednost ove matične rešetke leži u tome što je konačno pčelinji prostor skoro idealno ispoštovan i što ni u najjačim pašama nema zaperaka, što je osnovna mana ostalih tipova uokvirenih matičnih rešetki sa letom, čija debljina nije manja od 15 mm. Debljina pri izradi od 6 mm u praksi se zbog naslaga propolisa povećava na 7 mm.

Rešetka je isprobana na oko 150 košnica na pčelinjaku Rodoljuba Živadinovića, urednika Pčelara, i na mom pčelinjaku. Dala je odlične rezultate. Svi standardni problemi sa uokvirenim matičnim rešetkama su nestali. Zato je svima toplo preporučujem.

Komentari: 0

Vezane kategorije