Popiti na iskap! 5 načina kako je vrući kakao dobar za vaše zdravlje

12.01.2016. | Anna Norris | wheather.com

 

Postoji više razloga da uživate u šolji vrućeg kakaoa.(iStock/bhofack2)

Nema ništa poput zagrevanja šoljom vrućeg kakaoa u hladnim zimskim danima. Možda se čini kao ugadjanje, ali u prohladnim danima dnevna doza ove poslastice zapravo ima čitav niz zdravstvenih blagodati. Kakao u prahu sadrži moćne antioksidante i mnoge studije su pokazale njegove blagotvorne efekte na zdravlje srca, nivo insulina, pamćenje i još mnogo toga. Najbolje od svega? To vas jednostavno čini srećnim.

1. Kakao je hranljiv

Prema ministarstvu SAD-a za agrokulturu(USDA), kakao u prahu je dobar izvor vlakana i gvožđa. Crna čokolada (70-85 % kakaoa) sadrži kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, vitamin A i vitamin K.

2. Kakao sadrži antioksidante

Kakao je bogat antioksidantima poznatim kao flavonoidi. Prema naučnicima sa Univerziteta Cornell, kakao ima dvostruko više antioksidanata nego čaša crnog vina i tri puta više nego šolja zelenog čaja.

Flavonoidi su povezani sa mnogim zdravstvenim prednostima, od smanjenja upale do jačanja imunološkog sistema, izveštava Live Science. Ovi antioksidanti su  povezani sa dužim životnim vekom, upravljanjem telesnom težinom,prevencijom od raka i još mnogo toga.

Crna čokolada čini razliku, kaže USDA. Što je veći procenat kakaoa u čokoladi, to bolje. Antioksidanti su takođe veći u manje prerađenim kakao prahovima, što znači da kakao u prahu prerađen holandski, iako ukusan, nije najzdravija opcija.

3. Kakao promoviše zdravlje srca

Prema Američkom udruženju za srce, efekti kakaoa na kardiovaskularni sistem je veliki i, u celini, smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara.

Isti ti antioksidanti uveliko doprinose unapređenju zdravlja srca. Prema Evropskom savetu za informacije o hrani (EUFIC), flavanoli kakaoa povezani su sa manjim rizikom od srčanih bolesti, borbom protiv LDL holesterola, povećanjem protoka krvi kao i smanjenjem zgrušavanja krvi.

4. Kakao pomaže pamćenje

Studija iz 2013. objavljena u časopisu Neurology pronašla je korelaciju između pijenja šolje kakaoa i pojačanog pamćenja, sugerišući da bi pijenje dve šolje dnevno moglo pomoći u sprečavanju ili usporavanju nastanka Alchajmerove bolesti.

"Kako različitim delovima mozga treba više energije da bi izvršili svoje zadatke, njima je potreban i veći protok krvi. Ova veza može igrati važnu ulogu u bolestima kao što
 je Alchajmerova bolesta", izjavila je za Daily Mail dr Paul Rosenberg sa univerziteta Johns Hopkins. Smatra se da je kakaova sposobnost da poveća protok krvi u osnovi njegovih sposobnosti za povećanje pamćenja.

Istraživači su 2014. godine pružili prve direktne dokaze da konzumacija kakaoa može povećati kognitivne funkcije u studiji objavljenoj u časopisu Nature Neuroscience. Istraživači su utvrdili povećanja aktivnosti u određenom delu mozga i pratili efekte napitaka sa visokim sadržajem kakaoa na ovaj region, na kraju pronalazeći značajnu razliku u kognitivnim funkcijama.

„Kada smo slikali mozak ispitanika, otkrili smo primetna poboljšanja u funkciji dela moždane kore kod onih koji su konzumirali napitak sa visokim sadržajem kakao-flavanola“, izjavio je šef studije dr Adam Brickmansa Instituta Taub.

5. Kakao nas čini srećnim

Čokolada sadrži tajnu sreće. Ne samo da je neodoljivog ukusa, već ima i prilično pozitivan efekat na naš mozak. Utiče na oslobađanje neurotransmitera zbog kojih se osećamo prijatno i srećno, a njihovo dejstvo može čak i da ublaži simptome bola kao i sam stres.

Čokolada čini da se osećamo dobro jer sadrži kofein koji podiže energiju,a podstiče lučenje serotonina(hormona sreće), objašnjava Vashington Post.

Za najzdraviji napitak od kakaoa ključno je napraviti sopstveni, koristeći nezaslađeni kakao u prahu ili crnu čokoladu sa  visokim sadržajem kakaoa(85%).. Za verziju sa nižim sadržajem masti, dodajte mleko biljnog porekla. Zasladite po svom ukusu prirodnim zaslađivačima poput meda i čistog javorovog sirupa, ali ne pretjerujte. I na kraju, ali ne najmanje važno, uživajte u svojoj poslastici bez krivice!

 

autor teksta :  Anna Norris

Komentari: 2

Kakao manijak 17.01.2021 13:29:46

Ziva istina. Pijem ga cesto umesto kafe i moram da priznam da mi vise prija.

Milica 13.12.2020 11:48:40

Obozavam kakao! Razlog vise da ga pijem svaki dan!

TEKSTOVI /iz kategorije/