Kineski ćubasti pas

17.07.2008. | Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS | Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS


 

Ako tražite milo, dobrodušno stvorenje koje će vam nesebično pružiti svu svoju nežnost, topiti se u vašem zagrljaju tražeći ih pogledom svojih milih okica i pružajući ka vama svoje ručice, nežno vas ljubiti i pratiti kud god da krenete, radovati vam se neizmerno odakle god da se vratite i spavati kraj vas kao bebica, onda ste na pravom mestu, jer imamo rešenje za vas, a to je - Kineski ćubasti pas! Zaljubićete se u njega dok trepnete!

Opis: Kineski ćubasti pas je pas jedinstvenog izgleda. Opisan je kao poni koji kasa, ili kao minijaturno lane. Njegov vrat je dug, elegantan i suv, blago zasvođen baš kao u ponija. Pošto nema dlake, osim na nogama, na vrhu glave i perjanice na repu, njegova koža je veoma meka na dodir. Ovaj pas takođe ima široke, duboke grudi. ,tamne oči pokazuju svu dobrotu njegove ličnosti. Kada gledate kretanje Kineskog ćubastog psa, on je veoma graciozan i elegantan i izgleda kao da leti kroz vazduh.

Pored golokožog varijeteta, postoji još jedan koji se zove Powder Puff, a njegova dlaka je duga i meka.. Svojim izgledom neodoljivo podseća na Avganistanskog hrta u malom. Oba varijeteta dolaze u brojnim bojama, jednobojni ili točkasti po ćelom telu. Imaju široku lobanju i dugačku njušku. Oba ova varijeteta se mogu javiti u istom leglu.

Temperament: Najpopularnija golokoža rasa je Kineski ćubasti pas. Ovi psi su slatki, živahni, razigrani i mazni. Neopisivo su puni ljubavi i obožavaju da se smeju i da se grle. Nežni su prema deci. Decu bi trebalo učiti da ne budu gruba prema ovim psima s obzirom na to koliko su oni druželjubivi, jer golokoži varijetet nema dlaku koja bi ga štitila kao druge pse, stoga ih je veoma lako povrediti. Oni su pratioci koji će vas zabaviti, inteligentni su i veoma oprezni.

Štenad bi trebalo dobro socijalizovati izlažući ih glasnim zvukovima, buci kako bi se na vreme suzbila potencijalna plašljivost. Ako ih njihovi vlasnici ne razmaze, ovi psi mogu izrasti u veoma prilagodljive pse. Oni imaju talenta za izvođenje trikova i uopšteno su dobri prema drugim kućnim ljubimcima. Ovo nisu psi koji laju. Kineski ćubasti psi vole da trče, da se penju i ponekad da kopaju rupe. Skloni su da se veoma vežu za svog vlasnika i često im je teško da se naviknu na novog. Kineski ćubasti žude za konstantnim društvom. Oni su uvek srdačni, energični i razigrani. Smatraju se sjajnim porodičnim ljubimcima jer su jako drage ličnosti. Neki od njih su poznati kao pevači ili vrištalice, dok su drugi poznati kao smejuljci. Oni su uopšteno srećni psi, stvoreni za držanje u krilu i otvorene ličnosti. Obično nikada nisu namćorasti. Kineski ćubasti psi mogu biti rezervisani prema nekim osobama, jer biraju svoje društvo i ljude za koje se vezuju. Najviše su vezani za one osobe koje mu pružaju najviše sigurnosti i pas će jasno pokazati svoju vezanost za te osobe.

 

Uslovi za život: lako vas ova nežna stvorenja izazivaju da ih stalno nosite u naručju, oni su veoma aktivni mali psi kojima je potrebna svakodnevna šetnja. Igra će im nadoknaditi potrebu za vežbom, međutim, kao i kod svih drugih rasa, to neće ispuniti njegov primarni instinkt za šetnjom. Psi koji ne idu redovno u šetnju mogu pokazati brojne probleme u ponašanju. Oni će takođe uživati u dobrom ludiranju na velikom, otvorenom prostoru, bez povoca, kao što je veliko ograđeno dvorište. Nemojte misliti da samo zato što je to mali pas, on treba da bude zatvoren u malom prostoru. Životni vek ovih pasa je 10-12 godina.

Grooming: Kineski ćubasti su veoma čisti, bez psećeg mirisa i nisi podložni buvama ni krpeljima. Powder Puff zahteva mnogo više uređivanja. Preporučuje se svakodnevno četkanje duge, fine dlake Powder Puff-a, s tim što se mora voditi još više računa tokom linjanja psa. Vunasta poddlaka počinje da se ćeba ako je zanemarena. Golokoži psi se moraju redovno kupati i masirati uljem ili sa malo kreme, kako bi se održala njena elastičnost. Ovi psi se skoro uopšte ne linjaju i sjajni su za ljude koji pate od alergija.

Otkrivena koža zahteva posebnu negu kako bi se sprečili problemi i iritacija. Trebalo bi je zaštititi kremom koja štiti od sunca, jer golokoži psi mogu dobiti opekotine ako im koža nije zaštićena od uticaja sunca. Mnogi Kineski ćubasti su alergični na lanolin i vunu. Treba voditi računa i o njihovim zubima kako bi se sprečilo njihovo propadanje. Ne bi im trebalo davati kosti da žvaću, jer često imaju nekompletno zubalo. Golokoži psi imaju drevno obrnuto okrenute očnjake ili kljove, kako ih zovu i po tome su specifični. Powder Puff-ovi (dugodlaki varijetet ove rase) ima normalno zubalo i odgajivači se nadaju da će poboljšati zubalo golokožog varijeteta ukrštanjem sa Powder Puff-ovima. Svaki golokoži pas nosi jedan gen za golokožo i jedan za dlaku, mada je kombinacija dva gena za golokožo fatalna. Stoga Powder Puff i golokoža štenad se obično javlja u istom leglu. Ne bi trebalo preterivati sa hranjenjem ove rase, jer ako se to čini, mogu postati gojazni. Dobri su za život u stanu. Prilično su aktivni unutar kuće i mogu živeti i bez dvorišta. Po hladnom vremenu bi trebali nositi džemper

 

Poreklo: Odakle tačno potiče ova posebna rasa? Odgovor na ovo pitanje nije ni lak ni jednostavan. Postoji puno rasprava, spekulacija i mnogo, mnogo priča. Kineski ćubasti pas se pojavljuje u pisanoj istoriji još u 13. veku, u Kini. Postojanje ove dokumentacije verovatno svedoči da je pas postojao duži period pre nego što su sačinjeni ovi zapisi.

Najprihvaćenija teorija je da Kineski ćubasti potiče iz Afrike. Drevni Asteci su ih koristili kao grejače kreveta, i verovali ili ne, jeli su ih. Kineski trgovački brodovi su se zaustavljali duž afričke obale na svojim putovanjima i uzimali ove pse, jer su bili odlični istrebljivači pacova za njihove brodove. Oni su ih preimenovali u Kineske ćubaste, i to ime doneti u Britaniju bili su učesnici zoološke izložbe. Pošto tada nije bilo uzgojnog programa kojim bi se nastavio uzgoj rase, ona je na neko vreme nestala iz Engleske. Prvi Kinez je registrovan u Velikoj Britaniji 1881. Kennel klub je tada usmerio svoju pažnju (putem standardizovanja) na dva posebna tipa Kineskog ćubastog psa. Deer i Cobby tip.

Sve do 1984. Klub nije dao saglasnost da se naprave odredbe i za treći tip koji se sreće u najviše legala, a to je potpuno odlakani Kineski ćubasti Powder puff.

Nakon Britanije, ova rasa dolazi u Severnu Ameriku. 1880. Njujorčanka Ida Garret postaje zainteresovana za rasu i uključuje se u uzgajanje, izlaganje i pisanje o Kineskim ćubastim, više od 60 godina. Gospođa Garret je delila svoj entuzijazam za rasu sa Debrom Woods, koju je upoznala 1920. godine. Skoro četrdeset godina, ove dve žene su zajedno radile kako bi promovisale rasu u SAD-u. Debra Woods je počela da unosi podatke o svim svojim psima 1930. a 1950. je ova knjiga bila dovoljno opsežna da je mogla započeti registraciju Kineskih ćubastih pasa i osnivanje Kluba Kineskih ćubastih pasa. Gospoda Woods je ljubomorno čuvala ovu knjigu sve do svoje smrti 1969. Nakon njene smrti, rodovnu knjigu je održavala Jo Ann Orlik iz Nju Džersija. 1979. osnovan je Američki klub Kineskih ćubastih pasa i ove knjige su prešle u njihovo vlasništvo. Još jedna osoba koja je bila umešana u promociju Kineskih ćubastih širom sveta, bila je američka pevacčica, plesačica i zabavljačica Gypsy Rose Lee. Njena sestra je spasla Kineskog ćubastog psa iz skloništa za pse u državi Konektikat i poklonila ga Gospođici Lee. Ona je bila toliko opčinjena ovom , da je postala odgajivač i zaštitnik Kineskih ćubastih. Zabeleženo je da psi iz najaktivnijih odgajivačnica Kineza u svetu vuku poreklo od Crest Heaven (Debra Woods) i Lee krvnih linija.

Ova neuobičajena rasa je prvi put izlagana na Zapadu 1885. godine. Puno priznanje od strane Američkog Ken¬nel kluba je dobijeno tek 1991. godine, mada je standard FCI-ja za ovu rasu donet 24.06.1987.

 

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/