Jorkširski terijer

12.02.2008. | Zoo Hobby Moj pas | Zoo Hobby Moj pas

Jorkširski terijer

Zemlja porekla - Engleska. Uobičajeni nadimak mu je Jorki.

Klasifikacija po rasnim standardima FCI:3. Grupa (Terijeri) Sekcija 4 - patuljasti - Toy terijeri psi za pratnju Jorkšir terijer, ili jorki je mala rasa pasa koja spada u Toy kategoriju. Dugodlaki terijer je poznat po svom razigranom ponašanju i karakterističnoj plavo-žutomrkoj boji dlake. Jorkiji mogu biti sasvim mali,sa  uobičajenom težinom koja nije veća od 3,18kg; u standardu se ne spominje minimalna težina koja se prihvata, niti je specifikovana visina. Baziran na registraciji u Američkom Kennel Klubu, jorkšir terijeri su postal druga rasa u SAD-u 2006. zaostavši samo za labrador retriverom.

 Opšti izgled: Standard Jorkšir terijera kaže da pas mora imati kompaktno, atletski građeno telo, podesno za aktivan način života, i uvek je uspravan i pun samopouzdanja. Jorki ima slobodan, živahan kas tokom kojeg su i glava i rep visoko podignuti. Iako je patuljastog stasa, to ne znači obavezno i da je slab niti krhk.

 Dlaka i boja: Jorkšir terijeri su dugodlaka rasa bez poddlake, što znači da se ne linjaju toliko koliko njihovi kratkodlaki prijatelji. Njihova dlaka je više nalik ljudskoj kosi, što znači da stalno raste i retko kad opada (samo kad se iščtka ili pokida). Dodatno, kako Jorkiji nemaju neprijatan miris „mokrog psa“ kada su mokri i ljudi koji su alergični na pse neće reagovati toliko na njih. Štenad Jorkšir terijera se rađa u crno- žutomrkoj boji i normalno je da imaju pomešane crne dlake u žutomrkim delovima sve dok ne porastu. Standard rase za odrasle Jorkije na prvo mesto po važnosti stavlja boju dlake, kvalitet i teksturu. Dlaka mora biti sjajna, fina i svilena. Međutim, neki imaju isuviše finu dlaku, koja je malo drugačija na dodir i koja je teža za održavanje. Od zadnje strane vrata do korena repa dlaka mora biti tamno čelično-plava (ne srebrno-plava), nikada ne sme biti pomešana sa crvenkastim, bronzanim ili crnim dlakama. Dlaka na repu bi trebala biti tamnije plava. Na glavi, grudima i nogama dlaka bi trebala biti svetla, bogato žutomrka i tamnija pri korenu nego u sredini, idući ka svetlije žutomrkoj ka vrhovima. Odrasli psi ne bi nikada smeli imati tamne dlake pomešane sa žutomrkom bojom. Mnogi Jorkiji ne podležu standard boje dlake, žutomrka može ići od veoma svetlo plave (blond) do tamno braon, dok telo može biti crno ili srebrno-sivo. Mnogi Jorkiji kvaliteta kućnog ljubimca imaju vunastu dlaku i potpuno su crni duž celih leđa. Dlaka nikada ne prelazi u tamno-čeličnosivu, jer tekstura dlake nije potpuno svilena-pogodna tekstura dlake. Nos, usne, rubovi oko očiju, jastučići na nogama i nokti bi trebali biti tamno pigmentisani.

 

 

Standard rase zahteva da dlaka Jorkšir terijera bude savršeno ravna, nikako valovita. U izložbene svrhe neguje se duga dlaka koja se deli na sredini leđa razdeljkom, ali može biti podšišana u visini tla kako bi psu olakšala kretanje i uredniji izgled. Dlaka na šapama i vrhovima ušiju je takođe podšišana. Tradicionalno duga dlaka zahteva ekstremno visok stepen održavanja, sate dnevnog češljanja. Kako bi održali dlaku izložbenim psima između izložbi, dlaka može biti pakovana u fini papir, meki (toaletni) papir ili u najlon, posle laganog uljenja uljem za dlaku napravljenog za izložbene potrebe, koji sprečava lako lomljenje dlake i održava dlaku u kondiciji. Ulje mora biti isprano jednom nedeljno i periodično se moraju menjati pakovanja tokom nedelje kako bi se sprečilo da skliznu i pokidaju dlaku. Kao praktičniju alternativu mnogi vlasnici Jorkija biraju da drže kraće podšišanu dlaku.

 Građa i proporcije: Jorkšir terijer ima malu glavu, koja prema standardu rase, bi trebala da bude više ravna nego isuviše zaobljena. Zagriz bi trebao biti makazast ili klještast (ne sme biti podgriz niti predgriz). Tamne oči Jorkija nisu isuviše istaknute, ali bi trebale biti iskričave, sa oštrim inteligentnim izrazom, i tako postavljene da gledaju direktno napred. Male uši u obliku slova V postavljene su visoko na glavi i trebale bi biti uspravno nošene. U nekim Kennel klubovima ukoliko to nije slučaj to je razlog za direktnu diskvalifikaciju.

Standard rase diktira da Jorkšir terijer mora težiti više od sedam funti. Prema toj težini tipičan Jorkšir terijer je visok između 8 i 9 inča. U standardu nije napravljena razlika između Jorkija različitih veličina. Kompaktno telo Jorkija je dobrih proporcija sa ravnim leđima koja su iste visine i na bazi vrata kao i na bazi repa. Rep je nošen blago više od nivoa leđa. U stojećem stavu prednje noge Jorkija bi trebale biti prave. Zadnje noge bi trebale biti prave gledano otpozadi, ali umereno savijene gledano sa strane.

 

Priredila Aleksandra Gajinović

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/