BRZI TOV PATAKA - Bez vodenog ispusta

17.07.2008. | M. Todorov | Dobro jutro

BRZI TOV PATAKA

Bez vodenog ispusta

Zbog opasnosti od prenošenja ptičijeg gripa, poslednjih godina u pojedinim delovima Banata i drugim plavnim područjima gotovo je zamrlo tradicionalno gajenje pataka na vodenim ispustima

BRZI TOV PATAKA

Zbog opasnosti od prenošenja ptičjeg gripa, poslednjih godina u pojedinim delovima Banata i drugim plavnim područjima gotovo je zamrlo tradicionalno gajenje pataka na vodenim ispustima. Dozvoljeno je držanje u objektima, a da bi se odgoj isplatio, neophodni su odgovarajući uslovi i kvalitena ishrana.

U osvetljenom prostoru

Tov može da se odvija u različitim razvojnim fazama, ali je najekonomičnije ako se počne od jednodnevnih pačića. U tom slučaju se koriste prirodne prednosti. Na početku života prirast je najveći, a i hraniva se bolje iskorišćavaju nego kasnije. Tada se za samo pedesetak dana postiže klanična težina, oko dva kilograma.
Veoma je važno da se održava izuzetna higijena i poštuju optimalni uslovi, jer direkno utiču na prirast. Pre useljavanja, pačarnik se mora detaljno očistiti i dezinfikovati. Zatim se unose kružne ograde, koje će zadržavati toplotu, štititi od promaje i omogućiti da pačići budu u blizini hranilice, pojilice i izvora toplote.
Unutar krugova raširi se čista prostirka, najbolje hoblovina, debljine pet do osam centimetara
Prvog dana temperatura je 34 do 36 stepeni, a svakog narednog snižava se za stepen, dok se ne izjednači s onom u objektu. Posle treće nedelje pačićima više ne smetaju niske temperature, ali ne pogoduju tovu. Optimalna je 15-18 stepeni.
Objekat mora biti osvetljen sve vreme tova, jer se na taj način pospešuje prirast. Najbolje je da se sijalice prva tri dana ne isključuju, a da nakon toga osvetljenost traje 23 sata dnevno. Jednočasovno isključenje primenjuje se samo iz predostrožnosti, da bi se pačići navikli na mrak. U protivnom, slučajni nestanak struje mogao bi da izazove paniku i pomor. Jačina svetlosti ne sme biti iznad pet vati po kvadratnom metru.
Optimalna gustina naseljenosti prilikom useljavanja je 0,1 kvadratni metar po pačetu. Nakon toga postepeno se povećava prečnik ograde, a desetog dana i uklanja iz boksa.

Brz početni prirast

Prvih nedelja pačići dobijaju na težini čak 4o grama dnevno, pa je najbolje da se hrane starterom u obliku peleta. U tom periodu, za kilogram prirasta potrebno je samo dva kilograma hraniva, a kasnije četiri-pet, pa i više. Do dvadesetog dana preporučuju se smeše s 19 procenata svarljiih proteina, dok se kasnije udeo smanjuje na 16 odsto.
U nedostaku peletirane hrane mogu se koristiti punovredne smeše od brašna ili prekrupe. Prethodno se nakvase, jer se na taj način povećava iskorišćenost obroka. Ovo hranivo treba da sadrži bar dve-tri vrste žitarica, uljanu pogaču, mesno-koštano brašno i vitaminsko-mineralni premiks. Mesno-koštano brašno može da se zameni posnim sirom, tako da se umesto grama brašna dodaju dva grama sira.
Od trećeg dana obroci se obogaćuju ribljim uljem i seckanom zelenom hranom kao što su kopriva, zelje, lucerka i detelina. Udeo zeleniša se postepeno povećava, pa na kraju četvrte nedelje svako pače dobija 100 grama dnevno. Uz seckani zeleniš daju se i celi listovi. Nakon desetog dana u obroke ulaze i kuvani krompir, malo peska i usitnjenog uglja.
Sve vreme tova hrana se daje u neograničenoj količini, da bi je mogli uzimati po volji. Naravno, vodi se računa i o tome da u pojilicama uvek bude dovoljno sveže vode.

M. Todorov

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/