Suzbijanje korova i ozimim lukovima

01.09.2007. | Revija Selo | Revija Selo

Iako je broj korovskih vrsta koje se razvijaju i tokom zimskog perioda relativno mali one mogu, ukoliko se ne suzbijaju, da predstavljaju problem u ozimom lukovičastom povrću. Ovo se pre svega odnosi na mišjakinju ( Stellaria media) pošto kada se razvije stvara gust prekrivač biljne mase pa, pored toga što štetno utiče na rast lukova, predstavlja veliki problem kod ubiranja useva. Upravo zato iznećemo mogućnosti suzbijanja ovih korovskih vrsta u ozimom crnom luku, ozimom belom luku kao i u praziluku za kasnu zimsku i ranu prolećnu potrošnju.

U proizvodnji lukovica iz semena koja, da podsetimo, mnogo zavisi od vremenskih uslova tokom jeseni i zime trebalo bi primeniti posle setve do početka nicanja luka neki od preparata na bazi pendimetalina. Na taj način dobro se suzbijaju  zimske korovske vrste pre njihovog nicanja: mišjakinja, veronike, “hoću-neću”. Pored ovih biće suzbijene i korovske vrste koje inače stradaju od prvih jesenjih mrazova: pepeljuga, štir, muharike...Međutim u godinama kada se ovi mrazevi kasno jave ponekad se javlja potreba za suzbijanje korovskih vrsta na koje ovaj herbicid odnosno preparati ne deluju a na prvom mestu galinsoge, pomoćnice, tatule.

U proizvodnji iz arpadžika tj. luka srebrnjaka primena herbicida dolazi u obzir samo u jesen imajući u vidu korišćenje luka srebrnjaka u ishrani rano u proleće. Za suzbijanje mišjakinje može se koristiti neki od preparata na bazi trufluralina. Postoje veoma dobre mogućnosti suzbijanja mišjakinje posle njenog nicanja. Iako se može suzbiti i kada odraste za preporuku je da se suzbija dok je još mlađeg uzrasta tj. visine 2- 7 cm. Jer iako uništena pri većem uzrastu gust prekrivač tako uništenih biljka uveliko otežava vađenje. Odlično se suzbija posle nicanja preparatima na bazi linurona Kod praziluka, u proizvodnji za kasnu zimsku i ranu prolećnu potrošnju mogu se koristiti pre rasađivanja preparati na bazi pendimetalina, Posle rasađivanja kada se biljke ukorene a korovi poniknu veoma dobro može da posluži neki preparat na bazi linurona. Kao i kod luka srebrnjaka primena herbicida dolazi u obzir samo u jesen.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/