Kozarstvo

01.08.2007. | EUROFARMER | EUROFARMER

Kozarstvo

Muzna koza proizvodi mleko najboljeg kvaliteta, pod uslovom da joj pružite potrebnu negu. Njoj je potreban dobar i čist smeštaj, hrana visokog kvaliteta kao i pravilna muža. Koze, po pravilu, nemaju loš miris, izuzetak su jarčevi tokom sezone parenja.

Mleko ima prijatan ukus ukoliko sa njim postupate pravilno. Mleko koze sadrži sitnije kapljice masti i više je nalik homogenizovanom, nego sirovom kravljem mleku. Kozije mleko se lakše vari od kravljeg i često ga piju deca i invalidi. Kozije mleko se može dalje preraditi da bi se dobili ukusni proizvodi (sirevi, puter, itd) visokog kvaliteta.

 

Prvi koraci

 

Izbor rase

Što se tiče izbora rase, odgajivači obično biraju neku od 5 rasa bitnih za kozarstvo u Sjedinjenim Američkim Državama. Tih 5 rasa su: alpska, la manca, nubijska, sanijska i togenberg. Vaš izbor rase zavisi od toga koja rasa vama najviše odgovara, cene i dostupnosti te rase na vašem tržištu. Kod odabira rase, takoðe treba uzeti u obzir dostupnost jarčeva za parenje u vašem regionu kao i buduće tržišnu potražnju za muznim kozama u vašoj oblasti. Pre odabira rase, trebalo bi konsultovati domaće eksperte za eventualne savete i preporuke.

 

Rase:

Alpska koza vodi poreklo sa francuskih Alpa. Krupne je graðe koja pomalo podseća na graðu jelena. Uši stoje uspravno, boja varira od bele, sive, smeðe, crne, do crvene, ali moguća je pojava kombinacija ovih boja na istoj jedinki. Minimalna visina odrasle koze iznosi 75 cm, dok je minimalna težina oko 61 kg.

La manca je nedavno dobijena nova rasa u Americi koja je nastala ukrštanjem kratkouhe španske rase sa vodećim čistokrvnim rasama. Koze ove vrste mogu biti bilo koje boje, ali se razlikuju od ostalih rasa po tome što nemaju spoljne uši, ili su one veoma slabo razvijene. Minimalna visina ovih koza je 70 cm, dok je minimalna težina nešto ispod 60 kg.

Nubijska koza je krupne graðe i odaje utisak ponosne i dostojanstvene životinje. Ova rasa je dobijena u Engleskoj ukrštanjem životinja iz Indije i Egipta sa britanskim muznim kozama. Fizičke osobine koje razlikuju ovu kozu su duge uši koje vise i izbočena njuška. Mogu biti bilo koje boje ili kombinacije boja, jednobojne ili šarene. Minimalna visina odrasle jedinke je 75 cm, dok minimalna težina iznosi 61 kg.

Sanska koza je bele ili svetlo kremaste boje koja vodi poreklo iz Švajcarske. Ona je srednje krupne ili krupne graðe, čvrstih kostiju i životinja puna energije. Uši kod ove koze stoje uspravno, dok je poželjna boja bela. Minimalna visina odrasle koze je 75 cm, a minimalna težina je 61 kg.

Togenberg koza je srednje veličine, čvrsta i energična. Vodi poreklo iz Švajcarske. Obično je jednobojna, a boja varira à od svetlo smeðe do tamno čokoladne sa uočljivim belim belezima. Iako nijanse smeðe boje mogu varirati, beli belezi imaju ustaljen izgled. Minimalna visina odrasle koze iznosi 63 cm, a težina 54 kg.

 

Da li je potrebno da vaša koza bude registrovana?

Ukoliko gajite koze samo za mleko, odgovor na ovo pitanje je à ne. Meðutim, ako planirate da vodite svoju kozu na sajmove i izložbe onda je odgovor, u tom slučaju à da.

 

Kako odabrati kozu

Kada kupujete koze, obratite naročito pažnju na:

(1) podatke o njenoj proizvodnji;

(2) dokumentaciju o zdravlju i

(3) fizički izgled grla.

 

Prilikom kupovine odrasle koze, obavezno tražite dokumentaciju o proizvodnji mleka i jarenju te koze. Ukoliko je koza mlada i nije još počela da daje mleko, tražite dokumentaciju koze koja je ojarila tu kozu, tj. njene majke. Odrasla koza koja daje dosta mleka, ima prosečnu produkciju od 815 litara mleka u mlečnom periodu od 10 meseci (vreme kada koza daje mleko). Ovo je jednako proizvodnji od 2,7 litara mleka dnevno. Meðutim, dnevna proizvodnja mleka može da ima velike oscilacije tokom laktacionog perioda od 10 meseci.

Zbog toga što su koze životinje koje daju mleko, one moraju imati odlike te vrste životinja. Zbog toga proverite da li koza ima oblik koji bi ženka koze trebalo da ima à tanak vrat, dobro oblikovanu kičmu i osnovu, uske butine i, uopšte, pravilno izgraðene kosti. Koza bi trebalo da bude tanka i mekana kod rebara.

Takoðe, proverite da li koza ima gipka rebra i prostran grudni koš. U isto vreme, pregledajte kopita i noge, kao i način na koji koza hoda. Konstitucija ili graða je vrlo bitna i pokazuje se dubinom i širinom grudnog koša. Veoma je bitno pogledati i vime. Kada je puno, trebalo bi da bude krupno i čvrsto pričvršćeno za telo koze i da ne pada ispod kolena. Veliko vime ne znači i visoku proizvodnju mleka.

Ukoliko primetite da u vašem regionu postoji velika potražnja za jarčevima, ili ako imate veliki broj koza, jarac bi mogao predstavljati dobru kupovinu. Ukoliko to nije slučaj, nemojte nabavljati jarca.

 

Smeštaj

Nije vam potrebna komforna staja za vaše koze. Neka vrsta manjeg skloništa veličine 1,5 m x 2 m koji je mora zaštititi od kiše i lošeg vremena je sasvim prigodan smeštaj za jednu kozu. Deo smeštaja može biti nedostupan kozi i u taj deo se mogu smestiti hrana i ostala oprema. Prostorije gde se nalaze koze bi trebalo da imaju dobru ventilaciju da bi se smanjio rizik od respiratornih infekcija. Dajte vašim kozama dosta mesta da se slobodno kreću. Dvorište je obavezno i trebalo bi da bude barem 20 m x 2 m, ukoliko imate jednu kozu. Dvorište može biti ograðeno ili žicom ili tarabom, i trebalo bi da bude visine izmeðu 120 i 135 cm. Naučite kozu da poštuje ogradu, dok je još sasvim mlada. Koristite kapiju kad je izvodite napolje i nemojte je podizati preko ograde dok je jare, zato što će ubrzo naučiti da treba da preskače ogradu kada želi da izaðe napolje. Ukoliko koza ipak nastavi da preskače ogradu trebalo bi da žicom ogradite veoma mali obor u kojem je držite, sve dok ne nauči da je nemoguće preskočiti ogradu.

 

Oprema

Od opreme vam je potrebna šerpa, neka tkanina za pranje i muzilica. Dobra ideja je imati platformu za mleko, iako nije neophodna. Napravite platformu koju ćete postaviti tako da je možete lako čistiti. Obezbedite mesto gde ćete vršiti mužu, a koje će biti odvojeno od mesta gde su koze smeštene. Ovo pomaže da mleko ostane sanitarno ispravno.

Operite vime pre muže. Posle muže pobrinite se da mleko ostane kvalitetno. Sva oprema koja se koristi za mužu, kao i posude za odlaganje mleka moraju biti detaljno očišćeni i isprani sanitetskim sredstvima. Prljava oprema može veoma lako upropastiti mleko.

 

Ishrana koze

Tek pošto ste izabrali vašu kozu i kada ste joj obezbedili dobar smeštaj i dvorište, počinje vaš posao. Vašoj kozi je potrebna pravilna ishrana da bi postala vrhunski prizvoðač mleka.

Obezbedite vašem jaretu dobar početak. Potrebno mu je barem dva dojenja majčinim mlekom à kolostrumom, što je pre moguće posle jarenja. Tim putem jare dobija vitamin A i smanjuje se mogućnost oboljenja. Ovo prvo, gusto i žuto mleko nije pogodno za ljudsku ishranu.

Možete da dozvolite kozi da doji jare posle jarenja, ili da ga sami hranite uz pomoć bočice. Dozvolite prirodno dojenje 3 dana, a posle toga sami hranite jare. Bočice sa cuclama su sasvim dobre za hranjenje jarića. Bez obzira koji metod koristite, obavezno dobro očistite korišćenu opremu. Operite opremu za dojenje posle svakog korišćenja. Mleko mora da se zagreje na približno 38 stepeni C, jer ukoliko je mleko hladnije, jare će ga odbiti.

 

Menjajte ishranu polako

Punomasno kozije mleko predstavlja odličnu hranu za jariće, mada i punomasno kravlje mleko može biti korišćeno kao zamena.

Svi jarići počnu da grickaju lisnato seno već sa par dana starosti. Visokoproteinska starter hrana za telad trebalo bi da se daje jaretu čim ono počne da ga prihvata, mada tu vrstu hrane jare neće jesti u velikim količinama sve dok ne napuni 3 nedelje. Čim jare napuni 2 do 3 nedelje, počeće da pije vodu iz činije, bez obzira da li je prethodno bilo ručno hranjeno. U ovo doba jare će, takoðe, početi da jede lišće zelenih biljaka, žbunje, itd. Pod uslovom da jare počne da jede žitarice i seno krajem osme nedelje života, hranjenje mlekom može da se prekine. Vaša koza će ubrzo zavoleti korenje, silažu, lucerku, i verovatno joj neće dosaditi takva ishrana.

 

Ispaša

Ispaša je odličan način ishrane za koze, ali imajte na umu da navodnjavani pašnjak predstavlja odličnu sredinu za razvoj crva, metilja i ostalih parazita. Koze se dobro snalaze na pašnjaku lucerke, kao i na pašnjacima obične trave. I pošto koze vole raznovrsnu ishranu, obezbedite vašim kozama što je moguće veći pašnjak. Takoðe, uvek proverite da li su hrana i voda čista. Vaše koze će davati najbolje rezultate samo ukoliko im obezbedite čistu hranu, pitku vodu i dobar pašnjak.

 

 

Žitarice za potrebe vaših koza možete mešati sami. Meðutim, nekoliko firmi za proizvodnju stočne hrane proizvode kvalitetan koncentrat. Koncentrat je sitniji i može biti jeftiniji u zavisnosti od količine koju kupujete. Obezbedite vašoj kozi čistu vodu za piće, minerale i so.

Koza koja daje manje od jednog litra mleka dnevno, dobija sve hranljive materija koje su joj potrebne iz kvalitetne lucerke. Kozi koja daje više mleka, trebalo bi davati i više od lucerke. Takvoj kozi je potreban kilogram koncentrata za svaka dva litra datog mleka. Kozi dajte polovinu dnevne doze posle jutarnje muže, dok drugu polovinu dajte posle večernje muže.

Sjarena koza obično ima period od dva meseca pred jarenje kada ne daje mleko. Tokom ovog perioda, koza bi trebalo da dobija dobro seno od trava u zamenu za lucerku. Povećanje količine hrane bi uvek trebalo da se vrši postepeno.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/