Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23024
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21156
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:65
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Dobro jutro
 •  [svi tekstovi]

JABUKE PRVE KLASE

Plantaža u Kelebiji

Plantaža u Kelebiji

Dobro rađaju "gloster", "ajdared", "greni smit", a naročito "zlatni delišes"

Negovan s puno ljubavi,znanja i stručnosti,jabučnjak Sejfudina Ibričića u Kelebiji pleni lepotom i urednošću.A u vreme berbe,grane se savijaju pod težinom plodova izuzetnog kvaliteta

Jabuka mnogo daje,ali i mnogo zahteva-objašnjava Sejfudin.-U voćnjaku svaki dan treba pratiti promene i na vreme reagovati.Jedino tako će uzvratiti bogatim i kvalitetnim rodom.

Plantaža se prostire na četiri hektara.O rodnosti voćaka naš sagovornik je razmišljao još pre sadnje.Prvo je zemljište dobro očistio od prethodnog useva,a potom uradio analizu, koja je pokazala da nema dovoljno kalijuma i humusa(manje od jedan odsto),dok je sadržaj fosfora bio odgovarajući.Zato je u jesen po hektaru ravnomerno raporedjeno oko 50 tona dobro zgorelog stajnjaka i 300 kilograma kalijum-sulfata.Rigolovanjem su djubriva uneta na 40-50 centimetara dubine.

Jabučaste vrste uvek sadim u jesen-dodaje Ibričić.-Tada imaju dovoljno vode,bolje se primaju i razvijaju.Važno je da su sadnice zdrave jer tako se postiže ujednačen rast i bolje iskorišćavaju hranljivi elementi iz zemljišta.To se odražava na prinos i kvalitet plodova.

Uzgojni oblik je formiran tako da stabla nisu previše visoka.Berba,rezidba i druge mere nege gotovo da se mogu obavljati sa zemlje,pa je proizvodnja znatno olakšana.Postavljen je i sistem za navodnjavanje "kap po kap".Uključuje se kada nema dovoljno padavina, tako da je u svim fazama razvoja jabuke vlažnost odgovarajuća,posebno u vreme cvetanja,zametanja i razvoja plodova,ali i obrazovanja cvetnih pupoljaka za narednu godinu.

Visokim prinosom zemljište se iscrpljuje,pa je djubrenje obavezno-objašnjava naš sagovornik.-Stajnjak treba dodavati svake treće godine po celoj površini, u vreme mirovanja,a zatim freziranjem uneti u zemljište.U toku vegetacije zasad se prihranjuje sa 150 kilograma amonijum-nitrata po hektaru.Za prihranjivanje preko lista odličan "fertikare I",a kada su plodovi veličine oraha kalcijum-nitrat,koji sprečava pojavu gorkih pega.

Ni obrada zemljišta nije zapostavljena.Medjuredni prostor se frezira ili obradjuje setvospremačem na desetak centimetara dubine kad se pojavi trava,a naročito posle svake kiše da se razbije pokorica.Trava u redu uništava se herbicidima.

U voćnjaku svakodnevno kontrolišem da li postoje uslovi za pojavu bolesti i štetočine-kaže Ibričić.-Jer i najmanje zakašnjenje u zaštiti ostavlja posledice koje se kasnije teško otklanjaju.Broj prskanja zavisi od godine, tako da je ponekad potrebno i do dvanaest.

"Zlatni delišes","gloster","ajdared" i "greni smit" posadjene su na četiri metra medjurednog razmaka i na dva metra u redu.Rasporedjene su po redovima i medjusobno se dobro oprašuju.

Sve sorte dobro radjaju,ali naš sagovornik izdvaja "zlatni delišes".Kaže da je prava "fabrika" plodova u odgovarajućim uslovima-obilje sunca,povoljna vlažnost zemljišta i dobra agrotehnika.Zlatnožute, čvrste i sočne nakisele jabuke lako nalaze put do potrošača.Većina ispunjava zahteve prve klase.

S.Malinović

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu