Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23024
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21156
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:70
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Dobro jutro
 •  [svi tekstovi]

VAGONI PRVOKLASNIH ŠLJIVA

Nove boje Subotičko-horgoške peščare

Nove boje Subotičko-horgoške peščare

Uz pravilnu ishranu, navodnjavanje i pravovremenu zaštitu, Klara Vidaković iz Tavankuta ubere petnaestak tona plodova po hektaru.

U srcu Subotičko-horgoške peščare nalazi se Tavankut, poznat po vrsnim voćarima i vinogradarima.Ovde se gaje jabuka, kruška, breskva, kajsija, a sve je više i šljiva.Već u pozno leto polja se plave od berićetnog roda. i Klara Vidaković se opredelila za ovu vrstu,koju je prvo posadila na dva hektara,a sada uveliko planira proširenje zasada.Voćnjak ima sedam godina i u njemu je isključivo "stenlej", jer je manje osetljiv na opasnu šarku. Tlo obogaćeno stajnjakom.

Zasad je podignut na pesku, koji je siromašan hranivima, posebno organskom materijom, a oskudeva i u vodi.Zbog toga su stručnjaci uradili analizu zemljišta i dali potrebna uputstva.

-U pitanju je običan, sivi pesak, koji sadrži neke hranljive elemente, ali nema humusa -kaže naša sagovornica.-Zbog toga je pre sadnje tlo izrigolovano i uneto trideset tona stajnjaka po hektaru.

Voćke su posadjene u jesen, na razmaku 4 x 4 metra, a uzgojni oblik je obrnuta vaza.Čim je u proleće krenula vegetacija, usledilo je navodnjavanje iz tifona. Prve godine stabla su blago prihranjena ureom i počelo je formiranje krune,a ni obrada i navodnjavanje nisu izostali.Kada su šljive prorodile, uradjena je redovna folijarna i zemljišna analiza. Unesen je stajnjak i voćke su folijarno prihranjene "zelenim kristalonom"(1%). Po potrebi, su korišćena i ostala hraniva. Korovi, koji su bujali zbog hrane i vode, uništavani su isključivo mehanički.

Monilinija i ose odnose rod

-Do prvog roda, a to je bilo u trećoj godini,štićeno je samo lišće od rdje, plamenjače ,gusenica i pauka-ističe Klara Vidaković.-U četvrtoj sezoni prskano je fungicidima na bazi bakarnog oksihlorida, koji sprečava ulazak parazita kroz rane od opalog lišća u jesen,a u proleće uništava spore gljiva, da ne bi zarazile pupoljke. Ako su se prethodne godine javljale vaši, smotavci,moljci ili pauci,u proleće je bakarnom fungicidu dodat i neki uljni insekticid.

-Najveću štetu šljivi nanose ose i gljiva monilinija, koja izaziva sušenje cveta i grančica.Zbog toga se voćke obavezno štite u fazi cvetnih balona i nedelju dana kasnije Ronilanom ili Fundazolom.

U vreme precvetavanja, tek zametnuti plodovi mogu se sačuvati od osa primenom Diazinona ili Sistemina, a dodaje im se i neki fungicid protiv šupljikavosti lišća i drugih bolesti, najčešće Merpan,Polyram DF i slični. Polovinom juna pojavljuje se šljivin smotavac, koji izaziva "crvljanje" plodova. Let se prati feromonskim klopkama i prska po potrebi Diazinonom, efikasnim i za ostale štetočine.Poslednji put šljive se štite kada plodovi počnu da plave, uglavnom insekticidima kratke karence, koji se do berbe potpuno razgrade.

-Od podizanja šljivika sve radimo po preporuci stručnjaka-naglašava Klara Vidaković.-U šestoj godini po sadnji svako stablo dalo je preko 200 kilograma prvoklasnih plodova, što je petnaest tona po hektaru. Za godinu- dve,kada se ostvari puna rodnost, prinos će biti znatno veći.

S.Mujanović

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu