Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23024
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21156
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:72
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Dobro jutro
 •  [svi tekstovi]

DOBRA SEZONA

U poseti Mileni i Branku Kaurinu

U poseti Mileni i Branku Kaurinu

Ovi ugledni pčelari mogu se pohvaliti da su i u nepovoljnoj godini, po svakoj košnici dobili oko 70 kilograma meda, dosta polena i stotine kilograma voska

Prošlo dugo, vrelo i sušno leto uticalo je na slabu razvojnu pašu.Oko tri hiljade vojvodjanskih pčelara proizvelo je samo 500 tona meda, što je tri puta manje od višegodišnjeg proseka. Profesionalci su izvrcali 30-40 kilograma po košnici, manje iskusni svega desetak, a početnici ni kapi.

Medjutim, Milena i Branko Kaurin iz Novih Kozaraca sezonu su uspešno završili. Po svakom od 35 proizvodnih društava u LR košnicama izvrcali su oko 70 kilograma meda ( po 22 kilograma od uljane repice i bagrema i po 13 kilograma od lipe i suncokreta).Kako kažu, za dobro iskorišćavanje paše neophodno da se pčelinjak cele godine nalazi u blizini medonosnog bilja. Pored toga, u košnici mora biti dovoljno prirodne hrane , a u zdravim i jakim zajednicama mlada matica, ne starija od dve godine.

Medonosno bilje na okućnici

U okolini Novih Kozaraca dobri su uslovi za pčelarenje. Po baštama, okućnicama i duž puteve ima dosta leske, vrbe, trnjina, gloga, jabuka, krušaka,šljiva... Brojna su i stabla bagrema, evodije i sofore.Na stotine vrsta livadskih trava uspeva duž kanala, a s obe strane srpsko – rumunske granice nalaze se nepregledna prostranstva pod uljanom repicom i suncokretom.Zato nije neobično što ovi pčelari dobijaju više stotina kilograma meda po hektaru i što su paše dobre od februara do oktobra.Proizvodna društva, zapravo, na okućnici sakupe više oko 50 kilograma meda za vrcanje, a pomoćna upola manje.

Medjutim, naši sagovornici smatraju da se može postići i više, da je budućnost ove delatnosti u podizanju novih plantaža medonosnog bilja.U saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Vojvodine i Lovačkim društvom "Fazan", posadili su na hiljade stabala madjarskog medonosnog bagrema, vrbe, lonicere, biserka, evodije,gledićije, katalpe...

_ Pri izboru vrsta vodili smo računa o tome da zadovolje dva uslova – ističe Kaurin.- Da imaju pašni kapacitet više od 300 kilograma meda po hektaru i da cvetaju od proleća do jeseni.

"Magacin" hrana

- Glavnu pašu pčele ne smeju dočekati nespremne, s malim zalihama hrane, ostavljenim posle vrcanja i pri uzimljavanju – upozorava Kaurin. – Zbog toga sam pristalica stvaranja takozvanog magacina hrane. Poasle svakog cedjenja meda, posebno bagremovog, u plodišnom nastavku LR košnice treba ostaviti četiri-pet ramova s mednim vencem i polenom.Proizvodne zajednice uzimljavam s namanje 22, a pomoćne sa 16 kilograma kvalitetne prirodne hrane.Na taj način matica se najbolje podstiče na polaganje jaja, a pčele na pripremanje ćelija, negovanje legla i izletanje na prvu prolećnu pašu.

Ako je iz bilo kog razloga potrebno prolećno prihranjivanje, umesto šećernog sirupa ili pogača, ovi uzorni pčelari dodaju ramove s medom i polenom iz rezerve. U zavisnosti od vremenskih uslova, najbolji period za to je kraj februara ili početak marta. Istovremeno se otvaraju i voštani poklopci (u proizvodnim zajednicama oko 300 kvadratnih centimetara, a u pomoćnim upola manje).Na ovaj način, matica će polagati više jaja, a pčele uspešnije negovati leglo. Do početka cvetanja uljane repice, u košnici će biti oko 48, a na bagremovoj paši više od 60 hiljada pčela.One koje su odgajene na prirodnom medu i polenu zdravije su, vitalnije i otpornije na varou i druge bolesti.

S. Porobić

ŠTO KVALITETNIJE SAĆE

Redovna zamena saća omogućuje da se legu zdrave pčele, neuporedivo krupnije i vitalnije.
Staro saće, sa suženim i deformisanim ćelijama, Milena i Branko Kaurin zamenjuju tokom cele sezone, od polovine aprila do sredine avgusta.U tom periodu izvade oko 35 odsto dotrajalog saća, a mlado, u kojem nije bilo legla, iz gnezda premeštaju u medište, da bi dobili med specifičnog ukusa i vrhiunskog kvaliteta.
U plodištu osatvljaju samo kvalitetno saće s leglom, cvetnim prahom i medom, a ono koje će tokom godine dodavati u košnicu, obradjuju u sopstvenom topioniku i presi.Satne osnove su od voska, koji je tokom topljenja dezinfikovan na preko 120 stepeni. Na taj način unište se svi izvori zaraze, a posebno uzročnici američke truleži legla.

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu