Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
ZOO HOBBY MOJ PAS - IZBOR TEKSTOVA

<<< Pogledajte ostale èlanke lista ZOO HOBBY MOJ PAS

Mali grize kao lav!!! Maja Šparovec
foto: Dizdar

Novopeèenog vlasnika štenca možete prepoznati na dva naèina oduševljeni su svojim ljubimcem, koji je glavna tema svih razgovora i sakrivaju svoje ruke, ponekad izgrižene do krvi. Vlasnici, koji kucu zatvore u kavez u dvorištu i ne bave se njime više od piški-kaki-jedi obuke, verovatno neæe primetiti problem griženja. Svi ostali, taèno znaju, o èemu prièam.

Za štence je normalno i potrebno da grizu. Fiziološki gledano, rastu im zubi, onda ih menjaju i rastu stalni. To itekako boli i griženje u velikoj meri smanjuje problem. Drugi razlog je u genima iz davnine. Psi su mesožderi i ako žele da prežive, treba da imaju jake mišiæe vilice i vrata. Pre nego što se poène sa treningom, veæe su moguænosti preživljavanja. Sa psihološkog vidika, veæina pasa u sebi nosi želju da jednog dana postanu alfa èopora. Zna se, da do tog prestižnog statusa vode borbe izmeðu èlanova, pa tako jaka vilica i njezini mišiæi opet znaèe odreðenu prednost.

Danas, u našem vremenu, su se stvari, naravno, promenile. Psi u najboljem sluèaju jedu granule i redovno dobijaju kosti, idustrijski pripremljene za njih. U najgorem sluèaju, jedu natopljene granule ili ostatke od ruèka i tako skoro nikada ne grizu. Što se tiše alfe, svaki vlasnik se nada, da neæe biti nikada potrebno, da se neko suprotstavi zubima njegovog psa. Ali, potreba za griženjem je jaèa od današnjih promena... Svaki vlasnik štenca, pa i odraslog psa, treba da bude svestan, da æe njegov ljubimac gristi, ako oseti potrebu. Vaša odgovornost jeste, da mu pružite moguænost, da grize stvari, sa kojima se ne može povrediti i koje nisu štetne po njegovo zdravlje.

Najlošije je, ako štencu dozvolite, da vam grize ruke. ’Mali zloèesti’ to rade iz više razloga. Kao prvo, ruke su uvek pri ruci. Uvek su tu kad ga mazite, idete sa njim u šetnju, dajete mu obrok ili samo gledate televiziju. Neki psi su više oduševljeni nogama, ali veæini su ruke prvi izbor. Drugi razlog je u tome, da je mali sa dolaskom u novi dom izgubio drugare i mamu. Ako ste bili u prilici da posmatrate leglo, videli ste, da se stalno nešto ganjaju i èupaju. Nama izgleda, kao da im je stalno dosadno, ali razlog je mnogo bitniji. Kuca treba da nauèi, kako da zadrži ugriz. Koliko jak ugriz je dovoljno jak, a opet ne toliko jak, da povredi. Kad mali napusti bate i seke, ubeðen je u to, da æete vi preuzeti njihovu ulogu. Treæi razlog je njegov nagon, da hvata plen. Naše ruke stalno nešto rade, skoro nikada nisu potpuno na miru. Njemu je to idealan trening za reflekse i eksplozivnost, pa na kraju i ‘likvidaciju’.

Problem griženja je teško u potpunosti rešiti, ali može se izbeæi i štencu pažnju usmeriti na stvari, koje može da grize. Treba znati, da kažnjavanje ne pomaže. To je slièno obavljanju nužde u stanu. Ono što je psu prirodno, nije moguæe rešiti batinama. Potrebno ga je nauèiti, koje ponašanje je prihvatljivo, a da uz to još uvek može raditi njemu prirodne stvari. Prvo treba iz prostorije, u kojima je psu dozvoljeno kretanje, izbaciti sve stvari, koje imaju za vas neko znaèenje. Knjige, cveæe, kablovi i slièno, treba da budu podignuti na visinu, do koje pas ne može ili ih možete sakriti u ormaru. Zamotavanje u vreæice ili samo prekrivanje polica nije dobro rešenje. Sve što šuška i pomera se, još je više zanimljivo. Slièno treba napraviti i sa papuèama, cipelama i ostalom obuæom. Jednom mi je na kursu za štence neka starija žena rekla: Znate, moj muž je uvek sve ostavljao svuda. Odkad imamo malu Piku, stan je uvek pospremljen.’ Ako pas grize nešto, što nije za njega, greška je vaša. Jednostavno niste sklonili predmet. Možda æe vam biti lakše, ako kažem, da tako neæe biti celi život. Za nekoliko meseci æete opet urediti stan, kako vam odgovara. Ali, ovi koraci su najbitniji, ako želite jednog dana da živite u harmoniji sa svojim ljubimcem. Ako ne unesete sve potrebne promene, može se dogoditi, da æe griženje postati sastavni deo ponašanja vašeg psa i ne samo kritièno razdoblje. Kada pas nešto nauèi, vrlo ga je teško ubediti, da se vama to ne sviða i da treba da se promeni. Navike pasa su ponekad jaèe od želje vlasnika za promenom.

Druga stvar, koja je isto bitna kao i preureðivanje vašeg stana, su igraèke i kosti, koje pas može gristi. Idite u pet šop i kupite 5 razlièitih igraèaka za svog ljubimca. Oprez pre nego što se zaletite u radnju! Kupite kvalitetne igraèke. Neka vam ne bude do novca. One od jeftine i nekvalitetne gume nisu dobre, jer je pas kao mašina za reciklažu papira. Njegovi zubi su oštri i mišiæi svaki dan jaèi. Kada igraèka poène da se cepa, potrebno ju je baciti, jer su mali komadiæi opasni po zdravlje psa. Ako ih proguta, može doæi do opasnih problema sa crevima, koje rešava samo operacija. Vodite raèuna o velièini igraèke. To zavisi od rase vašeg psa. Ne sme biti tako mala, da se može progutati i opet ne prevelika, da je pas ne može nositi. Kupite razlièite teksture, plišane, gumene, od užeta. Proizvoðaèi vole igraèke, koje ispuštaju zvuk, kada ih stisnete. Razmislite o tome, pre šnego što kupite tako nešto. Psi brzo nauèe, šta treba da urade, da se èuje zvuk. Njima je to otprilike zabavno. Ali pomislite na sebe. Koliko zabavno æe biti vama, kada pas bude ovu igru igrao dva sata? Igraèku æete skloniti ili doživeti nervni slom, tako da vam to baš nije rešenje za prestanak griženja. Pažljivo sa lopticama, koje se mogu jako stisnuti i lakše se progutaju nego drugi oblici. Igraèke psu ne trebaju stalno da budu na raspolaganju. Svakako mu ih ostavite kada je sam kuæi i preko noæi. Kada ste sa njim u prostoriji i miran je, spava ili jede, sklonite ih. Kada krene sa griženjem i igrom, umesto ormara ili svoje ruke ponudite mu igraèku.

Malo se poigrajte sa njim i pustite da nastavi sam. Kuca æe više voleti igru, ako igraèke nema stalno pored sebe i ako ih stalno menjate. Danas mu date jednu, sutra drugu i tako dalje. Isto kao igraèke, psu su potrebne i kosti. Goveðe kosti nisu najbolje, nikako dobre nisu ni pileæe. Najbolje je u pet šopu kupiti sušenu kožu ili one za èišæšenje zuba. Psu nemojte nikada dati kost, ako niste sa njim. Može je progutati ili mu se zavuèe muðu zube. [Što se tièe kosti, njih neke kuce toliko obožavaju, da nemaju granice. Zato bolje, da ste pored psa. Treæa stvar, koja æe spasiti vaše ruke, je vaše ponašanje. Ako pas ‘krene’ na vas, istog trena prestanite, da se pomerate. Nemojte vrištati i mahati sa rukama. To æe samo još više razveseliti vašeg mališana i shvatiæe to kao poziv za igru. Kada se smiri, ponudite mu igraèku i poigrajte se sa njim. Od njega možete tražiti i neku laganu komandu, koju veæ razume (sedi, mesto ili slièno) i nagraditi ga sa puno igre. Bitno je, da se smiri sam i da od vas ne dobije nikakve povratne informacije. ^esto psi našu kaznu mogu shvatiti kao nagradu. Ako kažete ne, a to napravite sa osmehom na licu, umesto sa jakim i odluènim glasom, mali æe to razumeti kao deo igre. Premali je, da bi razumeo komandu, dok se vi smejete i dajete mu do znanja, da je vama isto tako zabavno.
Uz sve to, kuci nuditi puno šetnje i igre sa vršnjacima. Ako ste u moguænosti, najbolje je ukljuèiti se na kurs male škole. Druženje sa drugim vlasnicima æe dobro doæi i vama i vašem ljubimcu.

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu