Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
Poljoprivredni list br. 37.

<<< Pogledajte ostale clanke poljoprivrednog lista

 

Kako odabrati ulje za dizel motore poljoprivrednih mašina

Sa gledišta savremene nauke i tehnike motorno ulje je obavezni tecni mašinski elemenat motora SUS. Ono u motoru obavlja pet podjednako važnih funkcija: Razdvaja i podmazuje metalne mašinske elemente - smanjuje trenje i habanje.
Hladi – odvodi toplotu sa klipova i ležajeva.
Pere spregnute kontaktne površine radnih organa motora i obezbeduje im bolje hladenje i podmazivanje.
Zaptiva motor i obezbeduje odgovarajucu kompresiju, bolje sagorevanje goriva i bolje iskorišcenje energije koja pri sagorevanju goriva nastaje.
Štiti sve unutrašnje delove motora od korozije koju bi izazvale kisele materije što nastaju sagorevanjem goriva i degradacijom ulja.
Ako samo jedna od nabrojanih funkcija nedostaje, posledice su kvarovi i skupe popravke.

Pravila za izbor motornog ulja

Poljoprivredne mašine su veoma skupe. Treba ih servisirati i negovati da bi što duže trajale. Jedan od nacina da se to ostvari jeste i izbor motornog ulja ogovarajuceg kvaliteta. Za to je potrebno znati i poštovati nekoliko pravila:
Birati motorno ulje prema preporuci proizvodaca motora ili strucnjaka.
Kupovati motorno ulje samo od proizvodaca ili uvoznika koji garantuju da je originalno i da odgovara kvalitetu oznacenom na etiketi pakovanja – da nije falsifikat.
Ne mešati ulja razlicitih proizvodaca, razlicitih viskoznih gradacija (SAE) i razlicitih kvalitetnih nivoa.Ulje je za motor isto što i krv za coveka - život. Ako se pomešaju dva ulja razlicitih proizvodaca, desice se isto što i coveku koji je transfuzijom dobio krv pogrešne kvne grupe...

Ne birati tzv. «jeftina ulja» jer su ona na kraju najskuplja. Brzom degradacijom takvog ulja stvorice se talozi po vitalnim delovima motora. To ce izazvati isto što i holesterol u krvnim sudovima coveka – smrt.

Preporuke proizvodaca motora nalaze se u servisnoj knjižici svake mašine. One se odnose na viskoznu gradaciju SAE i na oznake kvaliteta, odnosno, na radne osobine API i ACEA.

Viskozitet ulja

Proizvodaci svremenih poljoprivrednih mašina preporucuju obaveznu upotrebu multigradnih motornih ulja. Za naše klimatske uslove najviše odgovaraju multigradna motorna ulja sledecih viskoznih gradacija: SAE 10w-40, SAE 15w-40 i SAE 20w-50.
Prva gradacija odgovara motorima novijih generacija kod kojih su zazori manji i za koja se preporucuju lako tecljiva ulja - ulja nižeg voskoziteta. Druga gradacija odgovara motorima srednje generacije, a treca, starijim motorima, narocito u toku leta.

Prednost multigradnih motornih ulja je što se mogu koristiti tokom cele godine bez obzira na promene godišnjih doba ili spoljašnjih temperatura. Osim toga ona su i kvalitetnija od monogradnih (SAE 30 ili SAE 40) i znatno su dužeg radnog veka. Po hladnom startu motora multigradna ulja vrlo brzo uspostavljaju uljni film izmedu klipova i cilindara i izmedu ležajeva, tako da odmah obezbeduju optimalno podmazivanje motora. Monogradnim uljima je za to potrebno znatno više vremena, a u tom intervalu medu kontaktnim površinama mašinskih elemenata dešava se suvo trenje i veliko habanje.

Prvi minuti posle hladnog starta motora su, sa gledišta podmazuivanja, najkriticniji. Ta opasnost je znatno umanjena ako se koriste multigradna ulja. Osm toga multigradna ulja, baš zbog nižeg viskoziteta, štede gorivo jer se manje energije troši na savladavanje viskoziteta. Kada se sve uzme u obzir, multigradna ulja su ekonomicnija od monogradnih, iako su od njih nešto skuplja.

Specifikacije kvaliteta

Buduci da se SAE gradacijama oznacava samo viskozitet ulja, a on ne pokazuje koliko ce neko ulje dugo i efikasno obavljati svih pet nabrojanih radnih funkcija, za pravilan izbor motornoih ulja moraju se znati i specifikacije kvaliteta. Opšte važece specifikacije kvaliteta ili radnih osobina motornih ulja u svetu su one koje propisuju: Americki institut za naftu – API i Asocijacija proizvodaca motora i vozila Evropske Unije – ACEA. Za sve dizel motore teških vozila, svih poljoprivrednih i gradevinskih mašina, sada su aktuelne sledece specifikacije:
a. API CF; API CG - 4; API CH – 4; API CI – 4
b. ACEA E - 3; ACEA E - 4; ACEA E - 5

Osim ovih postoje i specifikacije pojedinih proizvodaca motora kao što su: VW, MB, MAN, VOLVO, John Deere, Masey Ferguson i drugi.

Ukratko o proizvodnji motornih ulja

Treba reci da se i motorna i sva ostala maziva ulja proizvode mešanjem minerlnih ili sintetickih baznih ulja i aditiva. Mineralna bazna ulja proizvode se preradom nafte, a sinteticka hemijskom sintezom – razlicitim tehnološkim postupcima iz razlicitih sirovina.

Sinteticka ili polusinteticka motorna ulja su otpornija od mineralnih na dejstvo visokih radnih temperatura i na oksidaciju u kontaktu sa kiseonikom. Zbog toga su i dužeg radnog veka. Medutim, korišcenjem novih tehnologija danas se proizvode i mineralna motorna ulja visokog kvalitetnog nivoa i znatno dužeg radnog veka nego ranije. Njihova prednost je u tome što su znatno jeftinija od sintetickih i polusintetickih.

Aditivi

Aditivi su hemikalije koje obicno nemaju osobine ulja, ali uljima poboljšavaju postojece osobine ili im donose sasvim nove. Za proizvodnju motornih ulja koriste se aditivi koji: umanjuju trenje i habanje; održavaju žilavost uljnog filma i poboljšavaju zaptivanje motora; štite ulje od penušanja, oksidacije i brze degradacije (starenja); spiraju sve taloge koji se deponuju po radnim delovima motora, a koji postaju degradacijom ulja ili nepotunim sagorevanjem goriva; štite sve unutrašnje delove motora od rde i korozije. U savremenim motornim uljima zastupljenost svi spomenutih aditiva je razlicita, ali združeni u celinu koja se zove paket aditiva, mora da ostvare sinergicno dejstvo – viši radni efekat od prostog zbira pojedinacnih efekata.

Zbog svega recenog, proizvodnja motornih ulja nije ni lak ni jednostavan posao. Potrebno je veliko znanje, iskustvo, tehnološka i laboratorijska oprema i veoma dug i skup istraživacki rad. Osim toga potrebna su duga i skupa motorska ispitivanja pre nego što se utvrdi nivo kvaliteta i dobije dozvola za komercijalnu proizvodnju i prodaju odredene varijante ulja. A potvrda o kvalitetu i dozvola za komercijalnu proizvodnju i prodaju pod odredenim imenom i sa odgovarajucom oznakom kvaliteta, može se dobiti samo od nezavisne i akreditovane laboratorije i nekog od velikih proizvodaca motora i vozila Evropske Unije – ACEA.

Zbog toga treba birati i kupovati motorna ulja samo od proverenih proizvodaca i uvoznika koji garantuju da je ulje originalno i da odgovara onom kvalitetnom nivou koji je oznacen na etiketi pakovanja: API CF ili API CG - 4 ili API CH – 4 ili API CI – 4, odnosno, ACEA E – 3 ili ACEA E – 4 ili ACEA E – 5.

 

Rajkovic Milic

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu