Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:22990
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21068
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:752
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:110
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Agronomska revija
 •  [svi tekstovi]

CERCOSPORA BETICOLA - PEGAVOST LIŠĆA ŠEĆERNE REPE
Smanjuje i prinos i digestiju

Cercospora beticola vodi poreklo iz centralne Evrope i Mediterana. Danas je ovaj patogen raširen u svim reonima gde se šećerna repa gaji. U našoj zemlji pegavost lišća je značajna bolest koja svake godine iziskuje velika materijalna ulaganja i otežava proizvodni proces. Posledice štetnog dejstva najčešće se ogledaju u smanjenom prinosu korena koji nekad prevazilazi 30%, sadržaj šećera u korenu se smanjuje za 1-4%. Zbog toga treba sprovoditi adekvatnu i blagovremenu zaštitu šećerne repe.
Pored šećerne repe, ovaj patogen napada blitvu, spanać, stočnu repu, cveklu i većinu divljih vrsta iz roda Beta.

Cerkospora javlja se prvo na starijem lišću rozete u vidu
zonom mrkocrvene boje

Simptomi
Cercospora beticola se uglavnom javlja na listu, ali se može javiti i na lisnim drškama, cvetonosnom stablu i glavi korena. Cerkospora se javlja prvo na starijem lišću rozete u vidu okruglastih, sitnih, sivkastih pega, koje su oivičene zonom mrkocrvene boje. Na jednom listu može biti i nekoliko stotina pega. Starenjem lišća pege postaju sve krupnije i lišće postepeno opada. Posle opadanja lisne mase kreće novo mlado lišće, a ovakvu pojavu nazivamo- retrovegetacija. Novo lišće j e obično pošteđeno od jačeg intenziteta bolesti. U usevu semenske šećerne repe osim lisne mase, mogu biti napadnuti cvet i plod što može dovesti do pojave sterilnosti cvetova, pa je plod bez semena. Retrovegetacija smanjuje prinos i akumulirani šećer u korenu.

Ciklus razvoja
Patogen prezimi u obliku stroma i konidija u zaraženim biljnim ostacima. U povoljnim uslovima vlage itemperature na stromama se formiraju nove konidiofore i konidije koje nošene vetrom i kišnim kapima ostvaruju nove zaraze. Takođe, Cercospora beticola se širi i putem zaraženih biljnih ostataka i korovskih biljaka. Patogen prodire u list putem stoma uz pomoć specifičnih tvorevina koje nazivamo apresorije. Posle primarne infekcije, u okvirupega se formira nova generacija konidija, koje vrše sekundarne zaraze i održavaju infekcioni potencijal patogena. U zoni pega se obrazuju i strome.

Epidemiologija
Jači razvoj pegavosti lišća obično počinje od pojedinačno jače zaraženih biljaka. Česte kiše i toplije vreme tokom jula, avgusta i septembra pružaju idealne uslove za širenje i razvoj patogena, nasuprot suše, koja nepovoljno utiče na pojavu pegavosti lišća šećerne repe. Optimalnatemperatura za sporulaciju, klijanje i prodiranje Cericospora beticola je 25-35 C, pod uslovom da temperatura tokom noći ne pada ispod 35 C. Optimalne vrednosti vlažnosti vazduha za infekciju ovim patogenom iznose od 90-95%.

Prognoza
Postoji niz metoda i teorija prognoze koje su manje ili više aktuelne , ali u ovom radu prednost dajemo prof. Maricu (1971): 1. Vreme tretiranja i utvrđivati na bazi stanja zaraze, vitalnosti useva i vremenskih prilika.
2. Od pojave prvih pega pa do nastanka epifitocije prođe 45-60 dana. Kada se u usevu primete prve pojedinačne jače obolele biljke, izvesti prvi tretman.
3. Drugi tretman obaviti nakon 15-20 dana posle prvog, ako postoje uslovi za pojavu bolesti. U slučaju da je vreme suvo, praćeno niskim temperaturama tokom noći, tretman treba odložiti za kraj avgusta, da bi se usev zaštitio tokom septembra meseca.
4. Treće prskanje se izvodi u slučaju potrebe.

Suzbijanje
Plodored u trajanju od 4 godine omogućuje da se infektivni potencijal patogena značajno umanji. Samoniklu repu treba blagovremeno uništiti jer takve biljke predstavljaju izvor zarazei opasnost za budući usev. U cilju zaštite od Cercospora beticola preporučuje se primena sledećih preparat a : RIAS, A L T O COMBI, BRAVO, DUETT, PUNCH, IMPACT, FLAMENCO, OLIMP, SPHERE.

Na jednom listu moze biti i nekoliko stotina pega

DipL ing. Marčetić Đorđe

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu