Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23024
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21156
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:67
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Dobro jutro
 •  [svi tekstovi]

VERTIKALNI UZGOJ JAGODE

U zaštićenom prostoru

VERTIKALNI UZGOJ JAGODE

Preporučuje se za komercijalnu vansezonsku proizvodnju sorte «elsanta», uz modifikovan (smanjen) broj biljaka po jedinici površine

Proizvođači širom sveta tragaju za najboljim tehnologijama koje će omogućiti produžetak sezone plodonošenja jagoda i ostvarivanje visokih prinosa na malim površinama. Među njima su i različiti sistemi hidroponskog uzgoja u zaštićenom prostoru, odnosno staklenicima i plastenicima. U poslednje vreme nove tehnologije primenjuju se i u našoj zemlji i često su predmet istraživanja.

Dr Mihailo Nikolić, mr Jasminka Milivojević i dipl. inž.Čeda Nikolić, stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, ispitivali su rodnost i kvalitet ploda sorte «elsanta» u vertikalnom hidroponskom sistemu gajenja. Cilj je bio da se utvrde prednosti i nedostaci ove tehnologije i daju preporuke za šire gajenje.

Na privatnom posedu u Surčinu, u visokom tunelu površine 90 kvadratnih metara, frigo živići «elsante» posađeni su početkom avgusta 2006. godine. Korišćene su specijalno dizajnirane stiroporske saksije ispunjene s pet i po litara originalnog nemačkog supstrata «flora gard». Po devet saksija postavljeno je na stubove nosače u vertikalnom rasporedu jedna iznad druge. U svaku su posađena četiri živića,tako da je gustina sklopa bila 36 biljaka po kvadratnom metru. Stubovi nosači raspoređeni su u četiri reda, na 1,2 metra rastojanja između redova i u redu. Ogled je postavljen u tri ponavljanja, a svako su činila dva stuba, odnosno 18 saksija sa 72 biljke.

Živići u vršnim saksijama su četiri dana ranije cvetali od onih u donjim. Pre su i završili ovu fenofazu i ranije počeli zrenje za šest dana u odnosu na biljke u donjim saksijama,ali im je istovremeno period zrenja duže trajao.

Slabiji rodni potencijal zabeležen je u donjim posudama, u kojima je bilo po biljci 3,1 cvast, 13,6 cvetova i 12,7 zametnutih plodova. To se objašnjava lošijim mikroklimatskim uslovima (nižim temperaturama i slabijom osvetljenošću) i neujednačenom snabdevenošću hranljivim materijama po vertikali.

Najveći prinos po živiću ostvaren je u drugoj vršnoj saksiji(539,8 grama),što je u skladu s najvećim brojem zametuntih plodova. Idući ka osnovi, rod se smanjivao do 199,6 grama u najnižoj, devetoj saksiji.
Masa ploda bila je od 15,72 grama u donjim do 18,30 grama u vršnim posudama,dok je oblik okruglastoizdužen do zatupastokonusan.

Najbolje hemijske osobine,odnosno sadržaj rastvorljive suve materije,ukupnih,invertnih šećera i vitamina C, imali su plodovi u gornjim saksijama, a u skladu s tim i visoku organoleptičku ocenu kvaliteta (17,5).
Stručnjaci zaključuju da se za komercijalnu vansezonsku proizvodnju «elsante» u visokom tunelu može preporučiti hidroponski sistem gajenja. Istovremeno napominju da vertikalni uzgoj ima brojne nedostatke, pa treba težiti njegovoj modifikaciji, pre svega smanjenju broja biljaka po jedinici površine,odnosno u vertikali.

Isti mikroklimatski uslovi unutar objekta mogu se postići povećanjem njegove zapremine ili postavljanjem kontejnera (saksije,vreće) u horizontalnoj ravni. Tako bi se znatno povećala i ujednačila produktivnost i poboljšao kvalitet ploda.

S.Malinović

«ELSANTA»

Vodeća sorta jagode u zapadnoj Evropi je «elsanta», stvorena u Holandiji.
Razvija srednje bujan bokor. Plod je krupan, konusan, svetlocrven. Ima čvrst, narandžastocrven mezokarp izražene arome.
Neznatno je osetljiva na prouzrokovača sive truleži plodova(Botryotinia fuckeliana).Rađa veoma dobro,lako se bere i dobro podnosi prevoz. Pogodna je za stonu upotrebu, zamrzavanje i industrijsku preradu.

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu