Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23024
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21156
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:71
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Dobro jutro
 •  [svi tekstovi]

BUKOVAČA KAO U PRIRODI

Po ekološkim pravilima

BUKOVAČA KAO U PRIRODI

Najkvalitetnije imaju kratke drške i ispravljene šeširiće prečnika desetak centimetara,oštrih ivica

Zbog nutritivne vrednosti i lekovitosti,bukovača je jedna od najtraženijih gljiva na svetskom tržištu. Medjutim, kod nas su i proizvodnja i potrošnja simbolične.Neki uzgajivači žale se na teško prorastanje hranljivog supstrata,bolesti, štetočine…Ovi problemi ne javljaju se u gljivarniku Neše Popovića iz Novog Sada, koji bukovače gaji po ekološkim pravilima.

Na policama u oko 2oo kvadratnih metara dezinfikovanog i okrečenog podruma u Petrovaradinu, smešteno je na tri nivoa 8oo vreća težine od l5 do 2o kilograma.Poredjane su jedna pored druge i privezane žicom,a medjuprostor je dovoljan da se plodonošenje odvija normalno. Zasejana je micelija HK-35, nabavljena u Adi, koja daje,kako kaže Popović,najviše pečuraka.

-Razvoj gljiva zavisi od temperature, vlage, svetlosti, prisustva kiseonika i besprekorne higijene. Svi uslovi su uskladjeni.Temperatura je l6 stepeni,vlaga od 85 do 9o procenata, pa i veća, što se postiže kvašenjem zidova i poda.Vreće ne prskam i ne koristim prskalicu,iako mnogi proizvodjači to smatraju neophodnim-objašnjava proizvodjač.

Prostorija se provetrava ventilatorima.Jedan ubacuje svež vazuduh,a uključuje se svakih petnaest minuta.
Drugi svakih 45 minuta izbacuje ugljen-dioksid,štetan za rast bukovače. Tako izvesno vreme ne dolazi do izmene vazduha,što je, uz ostale uslove, važno za bolji i brži razvoj,ali i kvalitet plodova.
Inače, grozdovi bukovače pojavljuju se u talasima.Prvo iz vreće vire “cvetići”, koji brzo napreduju.Najkvalitetnije pečurke imaju kratke drške i šeširiće prečnika desetak centimetara.

-Pravi momenat za berbu je kad se šeširići isprave,odnosno dobiju oštre ivice,ali pre izbacivanja spora-kaže Popović.-Ako su povijeni nadole,gljive ne treba brati jer su još mlade. Kada su savijeni naviše, prestarele su i žilave. Na našem tržištu najtraženije su krupnije bukovače,ali su one starije,pa ih pre upotrebe treba prokuvati u slnoj vodi ili potopiti u mleko.

U proizvodnju učestvuje cela Popovićeva porodica,svako prema svojim mogućnostima. Supruga Mirjana urbane plodove priprema,pakuje i isporučuje kupcima,a za roditelje ima dosta posla u gljivarniku.Zarada im, kako kažu, popunjava porodični budžet,ali su spremni da udvostruče ili utrostruče broj vreća.

-Razni proizvodi od bukovače veoma su traženi na evropskom tržištu.To bi mogla da bude naša izvozna šansa,jer uslove i znanje imamo.Pokušavamo da osnujemo gljivarsku zadrugu i uz pomoć podsticajnih sredstava države povećamo proizvodnju“hrane budućnosti”-iznosi sagovornik deo planova koje želi da ostvari.

EKSTRAKT

Od bukovače se može napraviti ekstrakt i koristiti kao dodatak jelima.
Gljive se iseku,samelju i kuvaju dvadesetak minuta.Sok odliti i ostaviti sa strane,a pečurke kuvati u slanoj vodi još deset minuta.Dobijena kaša se procedi kroz gazu i sjedini s odlivenim sokom.Dodati kašiku soli na litar tečnosti i polako ukuvavati da se dobije gust ekstrakt.
Sipati u staklene tegle i povezati celofanom ili zatvoriti patent zatvaračem.Može da se čuva pola godine.

SNIŽAVA HOLESTEROL

Bukovača sadrži gotovo sve aminokiseline,vitamin P,većinu vitamina grupe B,mnoge minerale i proteine slične životinjskim.Ima veliki procenat ugljenih hidrata i gotovo četiri procenta masti,tako da medju lekovitim pečurkama zauzima značajno mesto.
Najvažniji polisaharid,beta glukan,snižava holesterol i trigliceride.Ako se tokom dana doda desetak procenata bukovače,za dva meseca holesterol će se značajno smanjiti.Dokazano je da ovaj polisaharid zaustavlja razvoj tumora,bilo da se jedu bukovače ili koristi ekstrakt.

D.Radivojac

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu