Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23021
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21156
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:89
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Dobro jutro
 •  [svi tekstovi]

Vreme je za sadnju
PREPORUČUJU SE PRVOKLASNI KALEMOVI

PRVOKLASNI KALEMOVI

Moraju imati dobro sraslo spojno mesto, razvijen osnovni koren i bar jedan lastar sa šest-sedam zimskih okaca.

U uslovima umereno-kontinetnalne klime, uključujući i naše podneblje, vreme je da se počne sadnja ili obnova čokota. Izvodi se najčešće početkom aprila, kada je temperatura zemlje 10 stepeni na dubini 25-30 centimetara.
Po rečima dr Đorđa Paprića, profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koliko će zasad biti rodan i dugotrajan, zavisi prvenstveno od toga da li se sade kvalititeni kalemovi i sorte koje odgovaraju regionu.

Priprema zavisi od tipa sadnje

-Za podizanje vinograda preporučuju se prvoklasni kalemovi, što znači da moraju imati dobro sraslo spojno mesto, razvijen osnovni koren i bar jedan lastar s obrazovanih šest-sedam zimskih okaca-kaže prof. Paprić, dodajući da je pre sadnje neophodno pripremiti materijal na odgovarajući način, u zavisnosti od tipa sadnje.
Ako se radi o „klasičnoj“ sadnji, koja je danas uglavnom zastupljena na okućnicama ili malim površinama, glavni koren se skrati na osam do deset centimetara. Korenčići obrazovani na gornjem delu kalema moraju se ukloniti, a jedan od lastara skraćuje se na dva zimska okca, dok se ostali u potpunosti odstranjuju.
Ovako pripremljen materijal postavlja se na stalno mesto u vinogradu. Za pojedinačne kalemove kopa se jama dimenzija 60x60 centimetara i dubine tri ašova.
-Postupak kopanja je specifičan i veoma važan. Zemlja sa dubine prvog ašova izbacuje se na jednu, a drugog na drugu stranu, dok se na dubini trećeg samo preašovi ili prerilja. Potom se vraća u jamu obrnutim redosledom -objašnjava ovaj stručnjak. -U rupu se zatim postavlja pripremljen kalem, i to tako da spojno mesto ostane iznad zemlje tri-četiri centimetara. Kada se ubaci zemlja, sledi gaženje, odnosno sabijanje, pa unošenje pet do deset kilograma dobro zgorelog stajanjaka.
Na kraju se svaki kalem zalije s 10-15 litara vode. Nakon upijanja vode, nanosi se ostatak zemlje, ali je važno da spojno mesto ostane iznad površine. Potom se oko plemke forimira humka ili banak. Vrh kalema treba da bude prekriven s dva-tri centimetra rastresite zemlje.

Vodena sadiljka za veće površine

Prilikom sadnje u redu i na manjim površinama, što podrazumeva 15-20 čokota, poželjno je da se iskopa brazda metar širine i delimično obavi rigolovanje, iako se ovo može uraditi i ašovom.
-Na većim površinma, preko hektara, najpogodnija je sadnja vodenom sadiljkom, ili hidroburom. Pre toga je, takođe, neophodno pripremiti tlo rigolovanjem i uraditi popravku plodnosti. Za sadnju se pripremaju kalemovi prve klase, odnosno koren se skrati na dva-tri centimetra, a na lastaru ostave dva zimska okca. Deo oko spojnog mesta na kalemu se parafiniše-ukazuje prof. Paprić.
Sadnja vodenom sadiljkom podrazumeva otvaranje rupa vodom pod pritiskom. Hidrobur je agregat traktora, atomizera, armiranog creva i sadiljke koja buši rupu prečnika šest centimetara. Jama se istovremeno puni vodom, u koju se odmah postavlja kalem. Delimično se popunjava zemljom i vodom, a dopuni se sutradan, kada se voda povuče. Mašina ima velik radni učinak, zahteva manje radne snage i obezbeđuje dobar prijem kalemova.

S. Gvozdenac

INSEKTICIDI ZA DOBAR PRIJEM

Da bi se kalemovi dobro primili i izrasli u zdrav čokot, pre sadnje se unose zemljišni insekticidi. Rasipaju se preparati po površini i rigolovanjem unose na odgovarajuću dubinu. Ako se jame kopaju ručno, preparati se sipaju u njih, ali je važno da ne dođu u dodir s korenom.
Na našem tržištu dostupni su insekticidi Counter, Galation, Furadan, Posse i drugi.

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu