Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
REVIJA SELO br 122

<<< Pogledajte ostale clanke lista SELO

znanje imanje
KALENDAR radova u septembru

Septembar je mesec kada se treba osvrnuti unazad i sabrati rezultate, tragajuæi najviše za onim što se pokazalo kao pogrešan potez ili greška u koracima. To najviše zato jer je vreme da se planira naredna proizvodnja koja traži veliki ulog u pripremu zemljišta, a ako plan bude nepotpun ili loš, taj veliki ulog može postati i veliki teret za domaèinstvo.

Sem radova u polju, veliku pažnju posvetiti plodovima i drugoj robi koji su stokirani u skladištima i na vreme obaviti lopatanje pšenice i drugog zrnastog materijala da ne bi došlo do neželjenih posledica usled pojave vlage. I stokirani plodovi voæa i povræa se moraju èešæe pregledati i prebirati jer topli dani još traju i negativno utièu na ovu vrstu zimnice.

Na njivi i livadi treba popraviti jarkove i razore za efikasnije oticanje vode sa zasejanih površina ili površina pod livadama i krmivima. Slobodnije dane planirati za izvoženje stajnjaka na planirane parcele. Umerena septembarska klima pogodna je i za radove poput obnavljanja važnih poljskih puteva i veæe popravke u domaæinstvu na objektima i ogradama.

Povrtari u ovom mesecu imaju pune ruke posla, pre svega berbu paradajza, paprike, kornišona, plavog patlidžana i tikvi, vaðenje šargarepe i cvekle. Praziluk treba zagrnuti. Nakon skidanja useva treba obraditi zemljište za setvu ozimih kultura. Tokom ovog meseca seju se zimske sorte salate, spanaæa i rotkvica. Ako su namenjene tržištu, sejati ih sukcesivno, svakih nedelju dana.

Voæe brati po suvom, lepom i umereno toplom vremenu. Jabuke i kruške beru se u više navrata, zavisno od stepena zrelosti svakog ploda. U ovom mesecu treba obaviti poslednju zelenu rezidbu na breskvama i nektarinama. Time æete pomoæi da se rodni pupoljci dobro razviju a krošnje dobro prosvetle. Sa druge strane, mladari æe blagovremeno sazreti i biæe manje štere od izmrzavanja.

Ukoliko planirate jesenju sadnju voæaka, u ovom mesecu veæ treba poèeti sa pripremama. Potseæamo da jesenju sadnju treba svakako primenjivati na lakim i propustljivim zemljištima. Vreme je da u voænjaku zasejete ozimu grahoricu ili stoèni grašak ukoliko želite da u aprilu naredne godine imate zelenišno ðubrivo.Njegovim zaoravanjem obogaæuje se zemljište organskim materijama i time poboljšava njegova struktura

Uklonite vodopije i izdanke u korenovom vratu voæaka ukoliko ih ima. To uèinite odmah. U vinogradu, obavite temeljnu plitku obradu zemljišta, a ako ste slobodni, treba isplanirati i obaviti dovoz stajnjaka. Ako plodovi nisu još obrani, stajnjak stokirati na veæe gomile pored parcele ili na jedinstvenu èetvrtastu gomilu. Popraviti stubove i iskrèiti eventualne izbojke lišæara. U podrumu je preporuèljivo èešæe pregledanje mladog vina, dolivanje, razlivanje starog vina u boce, naravno, samo ako je vreme suvo i vedro. Jednom nedeljno paliti sumpor u podrumu radi uništavanja plesni. Posle paljenja sumpora, jedan dan ne otvarati niti ulaziti u podrum, potom izluftirati po suvom danu.

Na pèelinjaku pèele ostaviti na miru. Ovo je vreme kada miševi napuštaju polja i traže bolje i sigurnije stanište, zato preduzmite mere da ne prodru u neku od košnica.

Od lekovitog bilja u septembru se sakuplja koren lincure, pirevine, crvene i bele sapunjaèe, zeèjeg trna (gladiševine), slatkog korena, mrazovca, omana, trave od srdobolje, zubaèe i peršuna. Sada se bere list vunenog digitalisa i plod moraèa,, klekinje, nara, oraha i drenjine. Setite se kome se dugo niste javljali pa napišite pisamce ili se javite telefonom. Ne zaboravite, sem pažnje prema zemlji i usevima, treba negovati i èuvati prijatelje i prijateljstva. Bez njih bi život inaèe bio mnogo sivlji i monotoniji.

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu