Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
REVIJA SELO br 123

<<< Pogledajte ostale clanke lista SELO

Poslovi u Oktobru
Ureðuje inž. Milivoje Radenkoviæ

Na domaæinstvo je pristiglo skoro sve što smo proizveli u ovoj godini. Malo je toga ostalo da se bere ili sa njiva uklanja u narednim mesecima. Imamo na sve strane odloženog voæa i povræa koje nije našlo trajno rešenje. Ostaci voæa se mogu dobro iskoristiti za spravljanje kompota ili pekmeza, kako od pojedinaènih vrsta tako i od kombinacija dve ili više njih. Za dugu zimu æe dobro doæi. Ostatke neupotrebljenog povræa niže klase takoðe treba oèistiti, oprati i narezati u posude i konzervirati kao mešanu zimsku salatu. Za dalje èuvanje u svežem stanju ostaviti samo zdrave i jedre plodove.

U voænjaku još uvek ima posla. Ostalo je da se oberu dunje i mušmule. Mušmule mogu da se beru i krajem ovog meseca. Suvo i toplo leto omoguæilo je da se i kivi poène brati ranije, a ne u novembru, kako je uobièajeno. Ispod voæaka treba pokupiti svo trulo voæe i lišæe i izneti van. Pre toga sa grana oboriti sve zaostale trule i mumificirane plodove jer mogu postati domaæini mnogim štetoèinama tokom zime. Sve to pokupiti i izneti i zajedno sa drugim otpatcima i lišæem spaliti.

Kad obavimo ovaj deo posla posvetimo se ðubrenju voænjaka, pre svega stajnjakom. Treba ga u što kraæem roku rasturiti po voænjaku i odmah nekim od oblika obrade uneti u zemljište na oko 16 santimetara dubine. Što brže to obavite to æe se više amonijaka i azota saèuvati u njemu.

Pravo je vreme za sadnju novih voæaka u veæ iskopane i naðubrene jame. Sadite samo zdrave i na viruse testirane sadnice. U voæarstvu su nemar i improvizacije veoma skupi.

U vinogradu veæ možemo krajem oktobra poèeti sa zagrtanjem mladog vinograda (dovoljno je da su samo u donjem delu èokota otpali listovi) a iz starog vinograda poèinjemo da uklanjamo i na suvo mesto slažemo kolje i drugi pomoæni materijal. Ðubre koje ste ranije stokirali uz vinograd sada treba rasturuti i uneti obradom u zemljište.

U povrtnjaku nastaviti sejanje spanaæ a, rotkvica i salate za proleæe, takoðe i u plasteniku, za zimsku prodaju ovog povræa. Zavisno od sorte, u ovom mesecu seèemo kupus i stavljamo u kace ili iznosimo na tržište.

U pèelinjaku poèinjemo sa uzimljavanjem košnica, pre svega pokrivanje i zaštita od vlage i duge zime. Obezbedite hranu za zimu.

U gori i polju sakupljamo lekovito bilje koje se preporuèuje u ovom periodu godine. To su pre svega plodovi divljeg kestena, žutike, gloga i trnjine. Sada treba vaditi koren odoljena, lincure, sladiæa, iðirota, gladiševine, belog sleza, pirevine i omana. Budite pažljivi, ostavljajte delove korena u zemlji i time doprinesite daljem opstanku tih vrsta.

Vreme je da se vratite svojim struènim knjigama ali i onim iz biblioteke, da osvežite svoje struèno znanje ali i dušu kakvom dobrom literaturom. Ne propustite ni jednu izložbu ili predavanje u vašem bližem okruženju, ali ne požalite truda ni novca da posetite i neke veæe manifestacije ili sajmove iz oblasti koja vam je važna za dalji napredak. Dugu zimu iskoristite da na proleæe budete jaèi i struèniji.

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu